Digitális nemzetmentés wookiekkal

2013.09.12 07:40 | helgoland

„Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni?Ennek nincs értelme!” – alkalmazza zseniális jogi stratégiáját Johnnie Cochran a South Park Séf-segély című epizódjában.

A nyári uborkaszezon kellős közepén, amikor minden normális ember a hideg sörét issza valahol az árnyékban (esetleg jóravaló fiatalember lévén dönti magába a jól behűtött rizlinget Gombaszögön/Martoson/Kürti Borfesztiválon stb..), az MKP egy újabb lépést tett a felvidéki magyarság megtartása érdekében. Ezúttal a digitális átálláskor mentették egy kicsit a nemzetet.

QE5OCktvAwMCUw0fRwVR.jpg

 

Az egésznek mi köze Chewbaccához? Semmi. Ennek semmi értelme! Nem értem ugyanis, hogy mi szükség van a magyarországi adófizetők pénzéből set-top-boxokat vásárolni. Már az irány megfogalmazása is rossz volt. A célkitűzés az akar lenni, hogy a felvidéki magyarság ne szakadjon el a magyarországi közszolgálati csatornáktól, amivel persze egy nem létező problémát kezelnekA szlovákiai digitális átállás ugyanis már 2011-ben megkezdődött, 2013-ra gyakorlatilag az összes, korábban televíziós tartalmat gyakori rendszerességgel fogyasztó ember rendelkezik ilyen készülékkel. A Digi, Magio, esetleg Mindig TV szolgáltatásainak rohamos terjedését nem is említve. Mindezek ellenére, kinek lehet szüksége újabb DVB-T tuner vásárlására? Á magyar rendszer jobb minőségű MPEG-4 kódolással sugároz, míg a szlovák sugárzást biztosító Towercom MPEG-2 kódolást használ. A régebbi típusú televíziós készülékekben(jellemzően 2008 előtt gyártásra került modellek) DVB-T MPEG-2 tuner található, ami nem elég a magyar közszolgálati adók vételéhez. Ezenfelül új tunerre lesz szüksége azon tévénézőknek, akik 2011 során az MPEG-4 kódolást nem támogató készüléket vásároltak.

A lakosság azon része, amely még nem rendelkezik műholdas előfizetéssel, nyilvánvalóan érintett lehet a kérdésben. Ugyanakkor tekintve azt is, hogy még a hetvenes éveiben járó nagymamám is sikeresen megoldotta a hozzáférést, és a kelet-szlovákiai magyarság legszegényebb területein utazva sem tapasztaltam különösebb fennakadást a magyar adók elérését illetően, feltételezhetően nem ez az a probléma, amire állami szintű pénzosztással kell válaszolni.

Nem tisztem bírálni a Pro Civis Polgári Társulást, Őry Péterék általában fontos és hiánypótló ügyekkel foglalkoznak. Pont ezért megmosolyogtató a set-top-box vásárlás. S bár nem kizárt, hogy elenyésző számban most is újabb, ténylegesen rászoruló családok szerezhetnek hozzáférést a Királyi TV-hez, de hasonló projektek kormányzati forrásból való finanszírozását akkor sem tartom jó lépésnek.

Paraméteres körökben gyakorta gúny tárgya az anyaország közösségünk életében betöltött szerepe, holott a magyarországi támogatáspolitikának stratégiai szerepe van kisebbségi intézményrendszerünk fenntartásában. Ez a prioritások megválasztásának a kérdése. Lehet identitásmegőrző céllal táboroztatni a szlovák iskolába járó magyar gyerekeket, támogatni a kiemelten fontosnak titulált oktatásügyet, vagy a súlyos finanszírozási gondokkal küzdő magyar kultúrális élet különböző rendezvényeit. A digitális átállás állami finanszírozása nagy segítség lehet mondjuk a kárpátaljai magyarságnak, mifelénk viszont célirányosabban is felhasználhatták volna az erre szentelt pénzügyi összeget. Nem szabad elfeledni, hogy a helyi kihívások helyi szintű megoldásokat igényelnek, a külhoni magyar közösségeket pedig nem lehet egy kalap alá venni. Ennek így nincs értelme!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr45505203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pörköltszaft 2013.09.13. 09:53:42

miért, miért, ugyanazért, amiért a szlovák cigányok is a magyar államtól kapnak teljes ingyenes beiskolázást, plusz 15 eurot gyerekenként. mindenzért csak annyi a dolguk, hogy magyar nyelvű iskolába iratják a purdét... csodás. így lesz szlovák cigóból magyar cigó. hívjuk csak át mindet.

Pörköltszaft 2013.09.13. 09:56:46

na a kormányzati szándékot persze a hülye is észreveszi - set top box külhonba - a torzított egyirányú királyi tévé fogása a választások előtt - s egyben a külhonba szakadt magyarok választói jogának megadása.... semmi összefüggés a kettő között.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.13. 13:53:43

@Pörköltszaft: hát hogyne, mert az ilyen aljanép azt nézi mi? Ezek a tv2/rtl mocskát nézik , csaxólok, tahóvilágmegasztárteislehetszribanc stb
süti beállítások módosítása