Magyar oktatás nélkül nincs magyar jövő

2014.01.20 07:45 | helgoland

Ismét az év azon időszakába értünk, amikor a felvidéki magyar szülőnek is döntenie kell, melyik iskolába íratja be a gyermekét. A döntés olykor koránt sem egyértelmű, a Szlovák Köztársaság (és jogelődei) nemzetállami működésének mára pusztító tévhiteket sikerült a magyar közösség egy részének a fejébe vernie. Nem kívánok érvelni a kérdésben, véleményem szerint a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert gondolata tökéletesen kifejezi a helyzetet: „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája“. Magyar iskola, magyar jövő. Szlovák iskola, szlovák jövő. 

unnamed.png

Kikölcsönzöm továbbá Kovács Balázs, a Diákhálózat alelnökének a NapiGerzson blogon megjelent szavait:

„Jobban tud érvényesülni a gyerek, ha szlovák iskolába jár”

Ha választani lehetne, hogy melyik mondatot véssük a felvidéki magyarság sírkövére, akkor ez vinné a pálmát. Egy 60-as években útjára indított suttogó propaganda, ami páratlan karriert futott be Dél-Szlovákia-szerte és napjainkra önjáróvá vált. A magyar szülők ötödének meggyőződése, hogy a létező legjobb döntést hozza, ha gyerekét szlovák tannyelvű oktatási intézménybe küldi. A szlovák iskola – jobb iskola téveszméje hihetetlenül virulensnek tűnik. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a beiratkozási kampányok – már ahol megvalósulnak – elégtelenek és általában rossz érvrendszert használnak. A mítosszal szemben a valóság az, hogy a magyar gyerekek szlovák iskolába csöppenve nem értik mi folyik körülöttük, ami valószínűsíthetően tanulási és önértékelési zavarokhoz, lemaradáshoz és a sikerélmények hiányához vezet. Idegen nyelvű iskolában a gyerekekből egyszerűen nem lehet kihozni a maximumot. A rossz döntés a későbbiekben is megbosszulja önmagát: a gyenge előmenetel beszűkíti a középiskolai továbbtanulás lehetőségeit, a felsőoktatásról már nem is beszélve. A fene is megette a „jobb érvényesülést”, ha a boldoguláshoz szükséges szlovák nyelvtanulás az összes többi tananyag rovására megy. Márpedig gyerekkorban az információk elsajátításának leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás.

Tessék választani.

Megj.: 

Alul a Via Nova ICS, a somorjai aktivisták, valamint a füleki Ifjúság Utcai Alapiskola beiratkozási kisfilmje látható. Nem fogok megsértődni, ha valaki megmutatja akár csak egy, esetleg még vacilláló szülőnek.

Szólj hozzá!


”http://www.nepszamlalas2011.sk/documents/94-866-8757-midneki_szamit_banner_800_120.swf"

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr125771398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2014.01.20. 22:06:33

"... Idegen nyelvű iskolában a gyerekekből egyszerűen nem lehet kihozni a maximumot..."

Huh, hát ezzel kicsit vitatkoznék. Három gyermekem van, mindhárman egy budapesti nemzetközi iskola tanulói. Életem legjobb döntése volt, ugyan nagyon sokba kerül, de az, hogy a kölykeim úgy kerülnek az iskolából majd 18 évesen, hogy 3-4 nyelvet beszélnek, azt hiszem, hogy ez sokkal több, mint ha a zsámbéki tanítóképzőt végeztetném el velük.
Magyarán, a nyelvtudás hatalom, minél több nyelvet beszélsz, annál több vagy. Ha anyanyelvi szinten tanulsz meg egy nyelvet, akkor megérted a másik nép gondolkodását is, közelebb kerülsz hozzájuk.

Roden333 2014.01.20. 22:38:59

Ahány nyelvet ért`sz annyi embert érsz. Mondja a mondás, és ez így igaz. Az egyik ismerősöm gyereke svédországban nőtt fel. Mondanom sem kell, hogy mostanra (közepiskola vége) 5 nyelven beszél. Angolul anyanyelvi szinten. Na erről ennyit.
Az meg csak jobb tréninget jelent az agynak, ha mindkét nyelven tanulnának vagy használnák szlovákiában. Persze a magyar nyelv gyakorlása a szülővel otthoni környezetbenaz pótolhatatlan. Én tót "területen" nőttem fel, de sajnos a szüleim a szlovákot már nem beszélték minden nap otthon. Így ettől az ingyen (erölködés nélküli) nyelvtanulástól elestem.
Tehát azt kellene megérteni,hogy ha szlovák nyelvű iskolába adják a gyermeket attól még otthon beszéljenek napi szinten magyarul is. Nemcsak azért mert jó két-három nyelvet beszélni, hanem azért is mert ez tréningezteti az agyat. A gyerek sokkal gyorsabban oldanak meg problémákat, mint egynyelvű társaik. Ez bizonyított tény.

valasz a KE-nek 2014.01.20. 23:03:45

@Punxsutawney Mormota:
Már ne is haragudj, de hozzászólásod tipikusan azé a budapestié, akinek a 18. ker már vidék, Csömör meg a világvége és elképzelni nem tudja, hogy tőle pár száz kilométerrel esetleg más problémákkal szembesülnek az emberek.
A te gyerekeidet nem fenyegeti az anyanyelvük elvesztése akkor sem, ha nemzetközi iskolába jának, szemben mondjuk a füleki gyerekekkel, akik szlovákul akkor is megtanulnak, ha nem akarnak, de ha nem figyelnek, akkor a magyar anyanyelvüket könnyen elveszíthetik. Érted a különbséget?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.21. 02:44:20

Az anyanyelv elvesztése egy természetes folyamat. A magyaroroszágon élő nemzetiségek is asszimilálódtak.

lüke 2014.01.21. 07:18:59

@valasz a KE-nek:
a füleki magyar szülö ,hogyan gagyog az újszülöttnek?
ez egyén függö

ha csökkent értelmü a kisebbségi szülö elveszti a gyerek a nyelvet, ha nem, megtartja

Amerikától Svédországig beszélnek magyar szülök gyermekei magyarul, s a magyar bevándorló jobb is ,ha magyarul tanítja meg a gyereket-mert idegen nyelven hibásan fog beszélni-,
s akinek magyar az anyanyelve -a szomszédoknál- az nem fog más nyelven szólni a gyerekéhez

Il Legale 2014.01.21. 09:10:23

@valasz a KE-nek: Ha értené, nem írta volna meg ezt a hsz-t.

2014.01.21. 16:03:19

@Punxsutawney Mormota: 1. Ez még nem jelenti azt, hogy kihoztad belőlük a maximumot.
2. A nemzetközi iskolá(k)ban általában kölönböző anyanyelvű diákok jönnek össze, és ezt a tanterv általáben figyelembe veszi, míg a többségi nemzet iskolái a többségiekre vannak szabva.
3. A budapesti nemzetköz iskolában folyó pedagógiai munka minősége köszönő viszonban sincs kukutyinbetlehemi általános iskoláéval.
Multumesc pentru atentia acordata.

Punxsutawney Mormota 2014.01.21. 16:12:26

@fagyospityóka:

1.) Nem is azt mondtam :) Csak azt akartam kifejezni, hogy úgy látom, ebben a pillanatban az óvodától a gimnáziumig ez a legtöbb, amit megtehetek értük.
2.) Persze, de pl. Budapesten szerdánként a tanítás nyelve magyar a magyar diákok számára illetve az országspecifikus tantárgyak (nyelv, irodalom, történelem tanítása is ezeken a napokon történik.
3.) Lehet, hogy tök hülye vagyok, de ezt nem értettem. Mármint úgy érted, hogy bármely magyarországi iskolában jobb pedagógia munka folyik, mint egy nemzetközi iskolában?

2014.01.21. 16:26:01

@Punxsutawney Mormota: Az biztos, hogy jó döntést hoztál. Ha nem lett volna olyan messze, én is megfontoltam volna az enyéim számára. De ez nem ugyanaz, mint kisebbségben élő magyar gyermeket többségi nyelvű (szlovák, román) iskolába iratni. Nekem volt olyan magyar anyanyelvű román iskolatársam, aki tizenkettedikben igazából sem magyarul sem románul nem tudott rendesen. Szerencséjére a reál tantárgyakban nagyon jó volt, mérnök lett. Humán pályán - úgy gondolom - semmi esélye nem lett volna.
A harmadikat pont fordítva értettem, vagyis a nemzetközi a jobb.

Punxsutawney Mormota 2014.01.21. 18:58:12

@fagyospityóka: Nem, nyílván nem ugyanaz. Az is biztos, hogy sokan meg fognak rám haragudni itt, de azt soha nem értettem, hogy létezik, hogy valaki leél 20-25 évet Erdélyben, anélkül, hogy tisztességesen tudna románul. Kb. 10 évvel ezelőtt Romániában volt tervbe véve némi terjeszkedés. Felhívtam néhány erdélyi ismerősömet, hogy vállalna-e tolmácsolási és fordítási (nem szakszöveg) feladatokat. Végül az ismerős ismerősének az ismerőse vállalta el.

Szerintem nem lehet egy országban úgy élni, hogy nem beszéled a nyelvet. Az anyanyelvet meg lehet őrizni a családon belül is, mint ahogy azt sok kanadai magyar teszi. Én két nagybácsi és sok unokatestvér által vagyok érintve a kanadai ügyben.

Il Legale 2014.01.22. 20:09:18

@Punxsutawney Mormota: Csak Kanadában, egy multikulti katyvaszban a magyar nyelv csupán egy egzotikum a sok közül, Romániában meg az üldözendő gonosz, tudod. Marhára nem ugyanaz.
süti beállítások módosítása