Bugár Béla ft. Berényi: küzdelem a valóság ellen

2013.05.17 11:30 | helgoland

A szlovákiai magyar kis közeléti szemétdombon eddig is történtek fura, a racionalitás már-már legkisebb látszatát megcáfolni igyekvő politikai megnyilvánulások, a közügyek iránt érdemben érdeklődő választók talán már meg sem lephetők semmivel. Mégis nagyon fájó tud lenni az egyre jobban terebélyesedő “szlovmagyar” érdekképviseleti impotencia vészjósló kiteljesedése és az, hogy teljesen hülyének nézik a polgárokat. Már a végnapjait elő, de még monolit Magyar Koalíció Pártja sem volt teljesen komolyan vehető egyesület, de Bugár Béla féle kiválás, majd kétpólusúvá alakuló pártrendszer mindkét oldalból csak a rossz politika reflexeket hozta felszínre. Médiapolitizálás, dilettáns és átgondolatlan félmegoldások jellemzik mindkét oldal tevékenységét. A vasúti kétnyelvűség körüli vita egzakt példája mindennek.

mosthid.png

(forrás: most-hid.sk)

Nesze semmi, fogd meg jól

Civil aktivisták egy csoportja már hosszabb ideje próbálkozik a vizuális kétnyelvűség általános elfogadtatásával. Erőfeszítéseik elején még a magyar közösségen belül is értetlenségbe ütköztek, de az idő előrehaladtával olyan szinten sikeresen tematizálták a közvélekedést, hogy már a politikai érdekképviseletet sem mehetett el szó nélkül az események mellett és igyekezett a maga hasznára fordítani a civilek által életre hívott közösségi igényt. Így született meg az MKP szánalmas tábla állításos akciója és most a HID-MOST silánynak is alig nevezhető törvénymódosító javaslata.

Pri označení železničnej zastávky, železničnej stanice, autobusovej zastávky, autobusovej stanice, letiska a prístavu v štátnom jazyku sa v obci podľa § 2 ods. 1 môže uvádzať aj označenie železničnej zastávky, železničnej stanice, autobusovej zastávky, autobusovej stanice, letiska a prístavu v jazyku menšiny. Označenie v jazyku menšiny sa umiestňuje pod názvom v štátnom jazyku s rovnakým alebo menším typom písma. Postup pri označovaní železničných zastávok a železničných staníc v jazyku menšiny upravuje osobitný zákon.

Žiadať o umiestnenie označenia staníc a zastávok v jazyku národnostnej menšiny môže obec podľa osobitného predpisu, na území ktorej sa príslušná železničná stanica alebo zastávka nachádza. Žiadosť musí obsahovať návrh na označenie v jazyku národnostnej menšiny; tento návrh musí byť náležite odôvodnený. Náklady označenia železničnej stanice a zastávky v jazyku národnostnej menšiny hradí žiadateľ.

Gyenge magyar fordításban:

A vasútállomás, vonat pályaudvar, autóbusz-állomás, autóbusz-pályaudvar és kikötő megjelölése során az államnyelvi megjelölés mellett lehetséges a vasútállomás, vonat pályaudvar, autóbusz-állomás, autóbusz-pályaudvar és kikötő megjelölése a kisebbség nyelvén is. A megjelölés az állámnyelvi megjelöléssel egyenlő nagyságú vagy kisebb betűtípussal történik.

Azon községek, amelyek területén a szóban forgó pályáudvarok és állomások fekszenek, kérvényezhetik a kisebbségi nyelvű megjelölés kihelyezését. A kérvényt megfelelően meg kell indokolni. A kihelyezés költségét a kérvényező állja.

Több komoly probléma is felmerül a módosító javaslat kapcsán.

A kisebbségi nyelvű megjelölés továbbra is csak lehetőségként van jelen, a javaslat semmiféle kötelességet nem ír elő az államapparátusnak, vagy elfogadják a kérvényt és kihelyezik a táblát, vagy pedig nem(lehet tippelni).

A kisebbségi megjelölést az önkörmányzat kérvényezheti és a kihelyezés költségeit is ő állja. A törvénytervezet ezzel rögtön kizárja a szlovák többségű képviselő-testülettel rendelkező községekben élő magyarokat(pl. Rimaszombat, Rozsnyó, Vágsellye), vajmi kevés az esélye, hogy a szlovák vezetés fog kiállni a magyar nyelvi igények mellett. Másrészt, a kihelyzés költségei miért a kérvényező község erőforrásait terhelik? Miért fizessen kétszeresen a szlovákkal megegyezően adózó magyar nemzetiségű állampolgár? Nem érzi a HID-MOST a tervezetben jelenlévő durva aránytalanságot?

berenyi_fuckyeah.jpg(forrás: buzera.org)

A Berényi-féle táblaállítási performansz után újra egy látszatmegoldással lettünk gazdagabbak. Ott és akkor saját költségen, magánterületen, a vasút által kihelyezett államnyelvi megjelöléstől távol felszerelt táblák tökéletesen megvalósították a vasút diszkriminatív logikáját, néhány hónappal később kapunk egy hasonlóan rossz gondolatmenet mentén fogant törvénymódosító indítványt. Felvidéki magyar politikum, egy futballszurkolói klasszikust idézve, ENNYIT TUDSZ???

A törvényjavaslat:

http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=6&ID=505

Szólj hozzá!


”http://www.nepszamlalas2011.sk/documents/94-866-8757-midneki_szamit_banner_800_120.swf"

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr905304006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása