Ne kapcsold le!

2011.03.26 01:26 | helgoland

Rekordmennyiségű ember kapcsolhatja le a villanyt 2011 március 26-án, írja a WWF magyarországi weboldala.
Százharmincegy ország és tartomány, Magyarországon számos óriáscég és közintézmény csatlakozott már a kezdeményezéshez. Sötétségbe borul többek között az Empire State Building és a Time Square, a London Eye, tágabb hazánkban az Országgyűlés épülete, a Budai vár, illetve most először Pozsonyban is lekapcsolják az égőket.

Azt mondják, hogy a Föld órája a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi akciója, amely felhívja a figyelmet a környezetszennyezés és a klímaváltozás veszélyeire. Valójában nem több egy "trendi" médiaeseménynél, amely ismét csak arra világít rá, hogy mennyire szerény képességű, ámde serény emberek állnak a zöld kezdeményezések mögött.

Gondolkozzunk egy kicsit! A szlovákiai villamosenergia-fogyasztás összesen 26 870 000 MWh-t ért el 2009-ben[1]. Ebből a 4 570 000 MWh volt a háztartások fogyasztása, ami az egész felhasználás nagyjából 17%-nak felel meg[2]. Ehhez párosítjuk a villamosenergia-rendszer azon apró kellemetlen tulajdonságát, hogy benne a termelés azonos a fogyasztással, így nagyobb igénynél többet, kisebb igénynél kevesebb energiát szükséges előállítani. Ha elég ember kapcsolja le egyszerre a készülékeit, ingadozás léphet fel, rendkívüli helyzetben összeomolhat a hálózat és jelentős anyagi kár, rosszabb esetben akár emberáldozat is előfordulhat, ellenben semmiféle megtakarítás nem jön létre.

Én személy szerint csak azt használom, amire feltétlenül szükségem van, a felesleges készülékeket egyszerűen be sem kapcsolom. Nem csak egy óráig holmi médiaakció keretében, hanem az év 365 napján keresztül.

Végezetül egy táblázat az egy főre jutó átlagos villamosenergia-fogyasztásról néhány országban 2003-ban [3].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Štatistický úrad SR – Podnikateľské štatistiky/energetika
[2] Eurostat – Electricity consumtion of housholds
[3] http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006030401

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr912772271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása