Bugár esete a szavahihetőséggel

2011.03.21 21:13 | tavernicorum

Nem vagyok az a naiv típus, aki a mai politikai szereplők adott szavát maradéktalanul beveszi, pláne ha ezt az ígéretet egy instabil lábakon nyugvó húsosfazék felett mondja az illető, de Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének hétvégi megnyilvánulása ezúttal az őszinteség iránti szkepticizmusom ellenére is kinyitotta a bicskát a zsebemben.

Egy pártnak sem vagyok szekértolója, magamat nemzeti és keresztény konzervatív beállítottságú embernek tartom. Ebből némileg következik, hogy hitetlenkedő természetem sutba vágva még mindig tudok titkon, nagyon mélyen bízni egy határozottan kimondott, egyértelmű ígéret kapcsán, hogy az illető politikusnak van annyi felelősségérzete a választói iránt, hogy ezt a fogadalmát betartsa, vagy legalább próbálja azt megfelelő módon kommunikálni a választópolgárok felé.

Lehet, hogy a világ eldugottabb tájain még léteznek ilyen kritériumoknak megfelelni akaró államférfiak, de amint tapasztalhatjuk, Bugár Béla, a felvidéki magyarokat (is) képviselő párt feje nem az ő táborukat gyarapítja. Soha nem voltam az a típus, aki a Híd hallatán reflexszerű fröcsögésben és árulózásban fakadt ki. Tudom továbbá azt is, hogy a politika a kompromisszumok tudománya, az élet pedig nem fenékig tejfel, nincs minden úgy, ahogy elképzeljük, és stb. De a pártelnök úr februárban még olyan kijelentéseket tett, miszerint ha nem születik döntés az érvényben lévő állampolgársági törvény megváltoztatásáról, akkor nem érzi kötelességének, hogy a későbbiekben a koalícióval együtt szavazzon. Annak rendje és módja szerint a koalíciós javaslat bukott. Ekkor még Bugár koalíciós válságról és a vég kezdetéről beszélve kijelentette, hogy változatlan formában újra benyújtják a javaslatot. Mint tudjuk, ez sem így történt.

Ezen a ponton még nem kellett volna, hogy meginogjon a Bugár iránti bizalom, csakhogy újabban ráállt a választójog kérdésére. Március elején érdekesen nyilatkozott Štefan Hríb vitaműsorában Matovič, Lipšic és Dostál jelenlétében. Kifejtette, hogy a Fidesz célja csakis választói számának gyarapítása, hiszen az új állampolgárok egyértelműen Orbánék bázisát fogják képezni(egyébként érdemes elgondolkodni, hogy miért olyan a Híd és a Fidesz viszonya, amilyen, amikor Bugár egy szlovák televíziós vitaműsorban ehhez hasonló kijelentésekkel adja a lovat a magyar nemzetpolitika ellenlábasai alá). Emellett szólt arról is, hogy mennyire negatívan érintené a dél-szlovákiai közösséget, ha a magyar választási kampány bevonulna falvainkba és városainkba.

Ma pedig már arról beszél a parlament alelnöke, hogy okosabb lenne őszig várni a törvénymódosítással, amíg tisztázzák a szavazati jog kérdését Magyarországon, holott a szavazati jog magadása előre borítékolható. Na de mit is akart mondani ezzel Bugár Béla? Netán azt, hogy ha lesz választójog, akkor nem fogják módosítani az érvényben lévő, európai normákat is sértő törvényt? Vagyis egy hónapja, amikor elvhűségét hangoztatta, szerinte még nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy az állampolgársághoz szavazati jog is fog járni? Egyáltalán: miért csak most vette elő a voksok kérdését? És miben változtatja meg ez az általa képviselt polgárok elhatározását? De talán valószínűbb, hogy csak az időt akarja húzni…

Nem látok, nem is láthatok bele a szlovák politika színfalai mögött zajló paktumokba és üzelmekbe, amiknek folyamánya egy-egy bejelentés, de ami Bugár Béla szavahihetőségét illeti, nálam ez volt az a bizonyos utolsó csepp. Véleményem szerint sokan gondolkodnak úgy, hogy szeretnék kérvényezni a magyar állampolgárságot, mert erkölcsi kötelességüknek érzik visszaszerezni azt, amitől eleiket megfosztották, de ugyanakkor a szlovák állampolgárság elvesztését sem akarják. Emiatt azt csak az érvényben lévő törvény kedvező módosítása után kívánják kérvényezni, bízván a képviselőikben, hogy azt majd a parlamentben kibokszolják. A mostani bejelentésből két forgatókönyv bontakozik ki: rosszabb esetben a hidasok az állampolgársági törvény módosításáért vívott harc feladására készülnek. A jobb verzió esetében csak időhúzásról van szó, de vajon meddig, és jó-e ez azoknak, akik kérvényezni akarják a magyar állampolgárságot a szlovák elveszítése nélkül. Így vagy úgy, a pártelnök egyre jobban kezdi hitelét veszíteni a felvidéki magyarság körében.

Szólj hozzá!


”http://www.nepszamlalas2011.sk/documents/94-866-8757-midneki_szamit_banner_800_120.swf"

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr702760396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.03.22. 22:21:52

Béla igazi politikai túlélő. Semmit sem kell várni tőle.
süti beállítások módosítása