Gyorselemzés: Marad a Mikuš-Kvarda vezetés Nagyszombat megyében

2013.11.10 09:46 | helgoland

Teljes feldolgozottság mellett 46,46 százalékkal Tibor Mikuš győzött a nagyszombat megyei elnökválasztáson. A második fordulóba kisebb meglepetésre Ivan Uhliarik (KDH) helyett Berényi József (MKP) került, ezzel hajszál híján, de eldőlt a két magyar jelölt közti presztízsharc: Nagy József (Híd) a szavazatok alig 0,21 százalékos különbségével végzett Berényi József mögött. A LátHatár blog szerint két dolog egészen biztos: Berényi rendkívül szorosan ugyan, de elkerülte a súlyos presztízsveszteséget, azonban Nagy Jószef így is további komoly politikai tőkére tehet szert. 

A Magyar Közösség Pártja részéről olyan érvek szóltak a pártelnök megyefőnöki jelölése mellett, mint a stabil választói mag könyebb mobilizálása, a regionális szinten jelentős mértékben beágyazott pártstruktúra hatékonyabb kihasználása. A kockázati tényezők azonban legalább ilyen nyomósak voltak. Nyilvánvaló volt, hogy a pártelnök esetleges kudarca az egész párt kudarca lehet. Szombaton nem valósult meg a worst case scenario, az MKP elnöke  szoros győzelmet aratott a Híd aránylag még mindig új arcnak számító képviselője felett. 

Bebizonyosodott, hogy a vegyespárt vezérelvű felépítése megyei szinten nem alkalmas átütő siker megalapozására. Bugár Béla személyes népszerűsége nem tudta ellensúlyozni az MKP helyi (viszonylag népszerű) erős embereit, és saját pártja kínzó egyéniséghiányát. A kampány érdemi része immár végét ért, Berényi Józsefnek a második furdolóban nincs esélye sikerre, újfent Tibor Mikuš lesz Nagyszombat megye vezetője.

Riasztó méreteket öltött a választók közönye. A voksolástól való távolmaradásának számos oka lehet, ezek közül az általános érdektelenség mellett az erőtlen kampányüzenetek, MKP-s részről Berényi egyoldalú médiamegjelenései, hidas részről pedig a karekteres lokális politikusok hiánya kiemelendő. A "közös ügy" , valamint "jobb szolgáltatásokat szeretnénk" hívószava túlságosan is áltlalános volt ahhoz, hogy mozgósítsa a megyei választásokkal kapcsolatban érdektelen polgárokat. A konkrét kampányüzenetek hiányát a gulyásfőzések csinos kelléklányai és Érsek Árpádek szervezett nyugdíjaskirándulásai sem pótolhatták. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr945622639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása