Ön szerint hányan vallják magukat magyarnak a népszámláláson?

2011.05.11 01:32 | .kovi

Egy új Facebook-applikáció révén szavazást bocsátottunk útjára, amelyen a címbéli kérdésre várjuk olvasóink válaszait. A felmérés természetesen  nem reprezentatív, de kiváló lehetőséget nyújt, hogy megismerjük a népszámlálás kimenetelével kapcsolatos előérzeteinket. Inkább csak enyhe fogyásra számítunk vagy úgy érezzük, durván megritkultak soraink?

Az eddigi voksok alapján meglepő szélsőségeket tapasztalhatunk. Magas azoknak a száma, akik körében egyfajta hurrá-optimizmus figyelhető meg: eszerint a szlovákiai magyarság lélekszámának csökkenése nemhogy mérsékelt lesz, de egyenes gyarapodásról beszélhetünk majd június után.

A másik markáns csoport tagjai, akik a poszt megjelenésekor enyhe fölényt tudhatnak magukénak, épp az ellenkezőjét vallják. Ők azok, akik a legpesszimistább tudományos prognosztikákra is fittyet hányva 440 ezer vagy kevesebb magyarral számolnak.

Véleményem szerint mindkét hozzáállás a racionalitásérzék hiányát tükrözi. Tény, hogy a szociológusok nem finomkodtak, Gyurgyík László például 30-60 ezres fogyást vár. Az ilyen prognosztikák, bár jogalapjuk nehezen vonható kétségbe, komoly lélektani hatást válthatnak ki. Ha állandóan a negatív trendekre helyezzük a hangsúlyt, riogatva ezzel a közvéleményt, az ehhez hasonló jóslatok könnyen önbeteljesítővé válhatnak.

Legyünk optimisták, de ne építsünk légvárakat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr562894702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása