Rákapott a cenzúrára a bumm.sk?

2014.10.14 12:21 | helgoland

Fárasztó délelőttje lehetett tegnap a bumm.sk kinevezett főszerkesztőjének. Történt ugyanis, hogy a dicsőbb napokat is megélt hírportálon az új kurzussal összeférhetetlen tartalom bukkant fel. Stubendek László, független komáromi polgármesterjelölt sajtónyilatkozatáról van szó, ami kemény tizenöt percig élvezhette a címlapos kiemeltséget. Aztán hirtelenjében a médiaszemétdomb mélyére deportálódott, mint valami rossz szagú hulladék. A nyilatkozat egyébként egy jobb politikai kultúrákban általánosnak mondható felhívás volt, Stubendek nyilvános vitára hívja a másik hat jelöltet. Micsoda megtorlásért kiáltó, vérlázító zendülés!

unnamed_1.jpg

Több visszajelzés is megerősítette, hogy az illetékes cenzornak kevés volt az utólagos felülbírálat. A politikai komisszár ökle bizony odacsapott még párat a nap folyamán. Valamivel később a cikk elérhetetlenné vált. Ha most megpróbáljuk megnyitni a linket, mindössze annyi történik, hogy a böngésző a bumm címlapjára dobja a kósza érdekődőket. Üzemzavarról szó sincs, hiszen minden más tartalom szabadon fut, amint azt több ismerős és kommentelő igazolta. Az orwellizmust akkor sikerült mesterszintre emelni, amikor a sok számonkérő hozzászólás után eltüntették a hagyományos, a Bummon már-már legendásnak számító komment szekciót is. Biztos, ami biztos, a szabad véleménynyilvánítás jogába is rúgtak egyet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a facebookos kommentelés ugyanakkor elérhető maradt, itt sikerült megörökíteni néhány felháborodott hozzászólást.

Politkai alapon persze könnyen értelmezhető a dolog, a kormánybiztosként bármiféle erkölcsi integritást elvesztett ByeLaci nem veszett el, csak átalakult. A tulajváltás után az a Híd-közeli Nagy Andráskerült a portál élére, akinek legfontosabb feladatát láthatóan a bumm eddigi függetlenségének felszámolása jelenti. Stubendek László sajtómegjelenése nyilvánvalóan kellemetlen annak a Hídnak, ami most nagy összeborulósdiba, a hivatali pozíciók választásokat megelőző lezsírozásába kezdett a helyi MKP-val. Stubendeket persze nem kell szeretni és bírálni is lehet őt. De egy egyszerű sajtónyilatkozatától betojni, majd utólag letörölni nem más, mint kíméletlen cenzúra, a sajtó aktuálpolitikai célok szerinti felhasználása. (Érdemes zárójelben megjegyezni, hogy amikor a pártérdek megkívánja, akkor láthatóan még a Körkép igazságbajnok bloggereinek se fáj olyan nagyon a sajtó pártatlansága.) Pedig mi szívesen elolvasnánk az ügyben Király Zsolt, a Független és Objektív Újságírás Nagy Bajnokának a véleményét is.

unnamed (1).jpg

Ez a történet valójában nem Stubendekről szól, hanem a független szlovákiai magyar újságírás agóniájáról. Félreértes ne essék: ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy létezhet objektív újságírás. Minden újságírónak és sajtómunkásnak megvannak a maga előítéletei és motivációi, ami miatt soha nem valósulhat meg a tökéletes elfogulatlanság. De igenis lehetséges, hogy egy sajtótermék törekedjen a véleménypluralizmus fenntartására. Ez az, ami igazán lényeges. Immár a napnál is világosabb, hogy a bumm.sk tulajdonosváltásával ledőlt az objektivitásra legalább törekvő szlovákiai magyar újságírás egyik utolsó mentsvára.

 u.i.: Biztos vagyok benne, hogy a bumm.sk pillanatnyi üzemzavarra hivatkozva elutasítja majd kritikát. Abban is nagy tételben mernék fogadni, hogy az ominózus Stubendek-nyilatkozat hamarosan újra elérhetővé válik. De ne hagyjuk magukat megtéveszteni. Ideje megtanulni, hogy kampányidőszakban nincsenek véletlenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr726789887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2014.10.14. 16:07:40

Ki fogja ezek után a Bummot olvasni? Mit fog csinálni az az 5-6 troll, aki naponta nyomatta az agymenéseit az oldalon?

Trogg 2014.10.14. 22:47:21

Nem vágom, most akkor ki-kivel van?
Konkrétabban:
Ki a jómagyar és ki a főgonosz?
Komolyan nem értem...

mikorkakalman 2014.10.15. 09:38:33

Nem a Körképet és Királyt akarom védeni, nincsenek rászorulva, de egy BLOGportált ne hasonlítsunk már egy HÍRportálhoz objektivitásilag... Mellesleg a Körkép nem mondja magát függetlennek, mintahogy nem is az, de egy blognál ez amúgy is teljesen normális.
A Bumm... hát igen, Nagy András nagydolgot alkotott :( Egyébként a Körkép már egy ideje eltűnt a Blogroll-jukról (míg a mosztos Grundblog természetesen nem). Az újszó és paraméter mintájára megjelentek a fideszezős-orbánozós cikkek, a manipulatív és szubjektív cikkcímek. A Stubendek-cenzúra és a fórum előzetes bejelentés nélküli törlése már csak a hab volt a tortán. A metamorfózis bevégeztetett. RIP Bumm... :(
süti beállítások módosítása