A politika előnyösebb oldala

2013.12.27 18:25 | helgoland

A politikus társadalom az év végének közeledtével sem tudott nyugalomra lelni. GyuriFeri szakácskönyvet adott ki, Fico és az SDKÚ az utolsó pillanatig halogatta az elnökjelölt-állítást, miközben Pavol Paška kéjes örömmel tette volna lehetetlenné néhány jelöltnek az induláshoz szükséges aláírások megszerzését a választások korai időpontjának kiírásával. Szerencsére Matovičék egy elegáns gesztussal keresztbe tettek a parlament elnökének. Malina-Žák Hedvig nemrég jelentette be, hogy köszöni szépen, elég volt a megaláztatásból, felvette a magyar állampolgárságot és családjával együtt a közeli Győrbe költözik. Nagyban zajlanak az események, választások mögöttünk, választások előttünk, nem csoda, ha az egyszeri honpolgár megunja és belefárad az egészbe. Éppen ezért, az év utolsó bejegyzésében a közélet egy másik, sokkal előnyösebb, de főként dekoratívabb szegmensét vesszük górcső alá, szigorúan szubjektív, antiteczárszilárdista alapon.

teczar.jpg

Hol kezdhetnénk máshol, mint az idén már 77! éves nagy politikai maffiózó, Silvio Berlusconi Olaszországban? Mara Carfagna modell, televíziós személyiség először 1997-ben tűnt fel a nagy nyilvánosság előtt, amikor hatodik helyezést ért el a Miss Italia szépségversenyen. A csinos modell több alkalommal szerepelt az olasz férfimagazinok hasábjain. 2001-ben kitüntetéssel végzett a Salernoi Egyetem Jogi Karán, majd néhány évvel később a Forza Italia színeiben kezdett politizálni. 2006-ban a parlamenti alsóház tagjává választják, az olasz kormányfő 2008 májusában kérte fel a családügyi miniszteri tisztség betöltésére.

Ugyanebben a kabinetben tevékenykedett Michela Vittoria Brambilla, a rövid szoknyák és a combfixes harisnyák koronázatlan királynője. Michela egy tradicionális olasz acélipari vállalkozó családban született, karrierje csúcsán Berlusconi lehetséges utódaként is emlegették. 2009 és 2011 között ő volt Olaszország kulturális és turisztikai minisztere, a mai napig több cég vezetőségének a tagja, ismert állatvédő. Lábai olyan mértékben beépültek az olasz köztudatba, hogy a bulvársajtótól egy egyszerű cipővásárlás során sem lehet nyugalma. De Berlusconi pártjának képviseletében kezdett politizálni Gabriella Giammanco vagy a Letta-kormány tagjaként földművelésügyi miniszteri posztot betöltő Nunzia de Girolamo is.

Vladimir Putyin hazájában egészen más szelek fújnak. Az orosz elnök zseniális marketingjének köszönhetően a lakosság nagyobbik része egy személyben az országot védő államférfit és egy szerethető vezetőt lát benne, nem lepődnénk meg, ha a népesség női részében is temérdek csodálója lenne. Rossz nyelvek szerint közéjük tartozik Alina Kabaeva olimpia bajnok, sokszoros VB és EB győztes olimpikon is. A csinos tornász 2007-től az Egységes Oroszország képviselője, megszavazta az orosz árvák amerikai örökbefogadásának, valamint a „homoszexualitás népszerűségének” a tiltását is. 2008 április közepén a Moskovsky Korrespondent híre szerint házasodnia kellett volna Putyinnal, az újság rövid úton megszűnt létezni..

Kicsit nyugatabbra haladva nálunk még mindig Julia Timosenko (és családja) a nyerő. A sikeres politikus-üzletasszony nem egyszerűen Milf, ő A PMilf. Sajnos Viktor Janukovics, a gaz, koncepciós eljárásra erősen emlékeztető módon börtönbe zártatta, szurkolunk a mielőbbi szabadulásáért.

Északi szomszédunk sem panaszkodhat, ha a politika csinosabbik feléről van szó. Joanna Mucha Dunald Tusk kormányának a sport és turisztikai minisztériumát vezette, kellemes megjelenése nem kerülte el a média figyelmét, aminek következtében több rendkívül jól sikerült fotót is köszönhetünk. Több Lara Croftot a parlamentbe!

A veproknedlozelo és a finom sör birodalmában a közvetlen demokrációt hirdető, meglehetősen demagóg Közügyek Pártja (Věci Veřejné, VV) tette érdekessé a 2010-es választási kampányt. Jelöltjei szó szerint mindent bevetettek a Képviselőházba jutásért, ami a Közép-európai közéleti hagyományokhoz képest bizony merész naptár megszületéséhez vezetett. Rossz hír azonban, hogy a VV közel-távol legcsinosabb képviselője sajnos hozzáment a pénzügyekhez meglehetősen fura módon viszonyuló Vít Bárta pártelnökhöz.

 

Hazai vizekre evezve újfent meg kellett állapítanunk, hogy Pfundtner Edit sajnálatos módon felhagyott az országos politkával, így új kihívások elé néztünk és elsősorban a magyar választókat megszólítani igyekvő pártok kádereit vizsgálva kerestük az új csiszolatlan gyémántot. Sajnos a Most-Híd parlamenti frakciója kizárólag férfiakból áll, de az MKP vezetőségét sem tudjuk dicsérni. Választásunk ezért Burszky Bettinára, a Via Nova ICS bátkai alapszervezetének elnökére, valamint a Via Nova Rimaszombati Járási Elnökség tagjára esett. Bár fogalmam sincs, hogy az ifjú hölgy milyen téren tevékenykedik, de reméljük, a továbbiakban gyakrabban halljuk a nevét.

Végül, de nem utolsó sorban Magyarország sem maradhat ki a felsorolásból. A magyar politikai hagyományosan patriarchális, alacsony női aránnyal az Országgyűlés soraiban. Nagyon sokáig Kunhalmi Ágnes, Dúró Dóra és Szabó Tímea között vacilláltunk, végül egy ismeretlen ifjú csillag mellett tettük le a voksunkat. Oh wait, IT’S A TRAP!

házmestery.jpg

 

 

Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr305712158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.28. 10:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locassen 2014.01.02. 12:30:35

Nagyon alapos, a témát összeurópai kontextusban vizsgáló bejegyzés, minden elismerésem.

Az utolsó kép pedig felteszi az egészre a koronát, ki hitte volna, hogy a mi Attilánk...
süti beállítások módosítása