Bugár kontra Berényi: ezúttal döntetlen

2013.06.01 20:48 | helgoland

966703_658693747481499_1943529849_o.jpg

(forrás: Atos)

A szlovákiai magyar médiában nagy érdeklődés kísérte Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, valamint Bugár Béla, a MOST-HID elnöke közötti vitát. A komáromi Selye János Egyetem konferencia-központjában lezajló összecsapást több hírportál előben közvetítette, így szinte bárki élőben követhette és a Bumm.sk online felületén feltett kérdéseivel aktívan be is kapcsolódhatott az eseményekbe(éljen az Ustream!).

A pártelnöki vita, mint műfaj azon az egészen specifikus beszédműfajok közé tartozik, amelyeknek nincsenek határozott kőbe vésett szabályai, alkalomról alkalomra változnak, a legtöbb esetben maguk a pártelnökök, illetve a mögöttük álló szakmai stáb határozza meg a beszélgetések módját és menetét. 2012-ben a Gombaszögi Nyári Táborban ez olyan szinten tört felszínre, hogy a pártelnök urak úgy vitáztak, hogy nem vitáztak...

Pont ezért rendívül dícséretes a Bumm.sk tevékenysége, moderált keretek között ismét asztalhoz tudták ültetni Berényiéket, ugyanakkor a vitához sokkal jobban illett volna egy felkészültebb, a pártelnökök csúsztatásaira azonnal reagálni képes és legfőképpen karakán, a vitát erősen kézben tartó moderátor. A kérdező hölgy borzasztó volt, azzal, hogy nem ült le a helyére, gyakorlatilag érthetetlenné tette a kérdéseit (Ustreamen).

A vita több komoly témát is érintett, talán négy nagyobb témakörre lehet felosztani az elhangzottakat:

I.                 Kétnyelvűség, kettős állampolgárság

II.               Megyei választások

III.              A felvidéki magyar érdekképviselet ereje

IV.              Gazdaság

Mindkét pártelnök egyetértett, hogy a vasúti kétnyelvűség ügyében a pártjaik nem futnak az események után...

PKA45351a_double_facepalm.jpg

Bugár szerint nagyon fontos, hogy a politikum helyzetet teremtsen, amire reagálva a civil szféra nyomást tud gyakorolni, és szerinte jelen helyzetben ez történik. Kis lépésenként, de folyamatosan kell haladni. A vasúti törvényt  módosító javaslat elfogadásával két olyan változást is keresztül lehetne vinni ami javítana a törvényen, de nem részletezte milyen előrelépésre gondolt. Polák Gábor emlékeztette a HID-MOST elnökét, hogy még A.Nagy László kisebbségi kormánybiztos honlapja sem többnyelvű, Bugár Béla saját szavai szerint nem tud az esetről. Berényi József próbált kapcsolódni és támadásba ment át, miszerint a Most-HID támogatásával polgármesteri tisztséghez jutott Ladislav Maťašovský vezette galántai önkormányzat is kizárólag szlovák nyelven kommunikál a polgárokkal, mire Bugár Béla Dunaszerdahellyel kontrázott. Az első témakör legmegdöbbentőbb megnyilvánulása Bugárhoz köthető, aki azt vetette fel, hogy miért akarunk még több jogot kiharcolni, amikor nem élünk a mostani lehetőségekkel sem. Megjegyzem, a kétnyelvűség esetén is a közéleti vezetőknek kellene példát mutatni!

A megyei választások kapcsán mindkét résztvévő leginkább a saját pártpropagandáját igyekezett eladni, Bugár Béla rendkívül ügyesen forgatta ki Berényi József szavait a jó illetve rossz magyarokról, amit az MKP elnöke nem tudott kellőképpen lereagálni. Berényi hangsúlyozta, hogy megyei szinten leginkább a kultúrális intézményrendszert kell védeni.

A magyar érdekképviselet jelenlegi helyzete tekintetében ismét szóba került egy esetleges közös fellépés lehetősége, ám mindkét pártelnök leragadt az egymással szembeni sérelmek emlegetésénél, Bugár az Európai Néppárt, Berényi pedig a Népi Platformba való belépés hátráltatását nehezményezte a vitapartnerénél. Berényi megpróbálkozott még egy vérszegény „liberálisozással” és a HID-at, Bugár Béla személyi népszerűségén függő pártnak nevezte. Bugár szerint a leendő közös köztársasági jelöltnek a HID támogatásának feltételeként el kell fogadni a Kisebbségi Minimumot, valamint pártjának programjában legalább két helyen megtalálható az autonómia, továbbá a kész autonómia tervezetek hiányát kifogásolta az MKP-n.

A gazdasági kérdések vonatkozásában Berényi szerint komoly gazdasági hibák történtek az EU csatlakozás során a mezőgazdaság tekintetében, kifogásolta a magyar járások gazdasági diszkriminációját, amit a Radicová kormány alatt is létező jelenségnek nevezett. Bugár sajnálatát fejezte ki a határon átívelő pénzügyi források rossz kihasználásán, valamint az évezred eleji régiófejlesztés tragikus elmaradásáért. A HID-MOST elnöke kitérően válaszolt Berényi felvetésére, szerinte ne csak a felső hatalomtól várjuk a gazdasági fellendülést, egy-egy ügyes polgármester szintén sokat tehet a változásért.

Összegezve a látottakat, Berényi egyértelműen sokkal felkészültebben érkezett, ugyanakkor Bugár Béla húsz éves politikában eltöltött rutinja meglátszott a vita egészén. Aktívan gesztikulált, többször sikeresen váltott,  akár apró, de a diskurzus menete szempontjából jelentős csúsztatásokkal ki tudott manőverezni a számára kellemetlen témákból. Ugyanakkor Berényi olykor sikerrel belekényszerítette az autónómia témakörébe és a vita középső részében egészen ügyes riposztokkal operált. Döntetlen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lathatar.blog.hu/api/trackback/id/tr105339440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása